Passie voor Japan

Beelden van Hans Reijnders. Golven en gevouwen stenen zijn de kenmerkende vormen in zijn vrije oeuvre. Daarnaast kun je een gedeelte van de collectie kimono's van Adri en Guky van Hoegee bewonderen.

50 jaar kunstenaar

Beeldend kunstenaar Hans Reijnders (Amsterdam 1946) is geen onbekende in Noord-Limburg. In vrijwel alle Noord-Limburgse gemeenten staan zijn monumentale beelden in de openbare ruimte. Veel verzamelaars en bedrijven hebben een sculptuur van hem. In 1974 studeerde hij af aan de Rijksacademie in Amsterdam. Zijn eerste beelden waren sterk geïnspireerd op andere culturen, zoals de platte hoofden, die gelijkenis vertonen met vroeg-Egyptisch beeldhouwwerk.

Japan

Begin jaren 90 raakt Reijnders geïnspireerd door het landschap en stromend water. In Japan vertrouwen mensen hun geheimen toe aan teksten op een gevouwen papiertje - of gohei. Hans maakt zijn gohei van gevouwen stenen, die ook verwijzen naar de Japanse vouwkunst of origami. Golven en gevouwen stenen zijn inmiddels al decennia de kenmerkende vormen in zijn vrije oeuvre. Zijn liefde voor Japan blijkt ook uit zijn verzameling Japanse prenten.

Kimono's

Het echtpaar Adri en Guky van Hoegee had vanaf 1994 een Zijdemuseum in Zeeland, dat helaas in 2005 moest sluiten. Een gedeelte van hun collectie kimono's van Adri en Guky van Hoegee is nu te zien in Museum de Kantfabriek. Hun fascinatie voor de Japanse kimono heeft geleid tot een fantastische collectie. De prachtige geweven zijde is vaak onnavolgbaar mooi versierd door borduursels en beschilderingen.

Symboliek

Symboliek omgeeft het dragen van een kimono en de versieringen. Kraanvogels zijn bijvoorbeeld het symbool voor een lang en gelukkig leven. De beeldhouwwerken van Reijnders en de kimono's van de Hoegees tonen samen hun Passie voor Japan.

Geopend dinsdag t/m zondag van 13.00-17.00 uur.

Locatie

Museum de Kantfabriek
Americaanseweg 8
5961GP Horst aan de Maas
Nederland

Meer informatie

Meer info op www.museumdekantfabriek.nl

Nieuws

Steun / partners