Lezingenreeks in museum Texture

Dit najaar organiseeret naar goede traditie een mooie lezingenreeks in museum Texture.

ZONDAG 1 OKTOBER, van 11.00 tot 12.30
De Strepen van Gernay, met Marc Crabeels

Ooit al stilgestaan bij de vraag waar de o zo typisch gestreepte strandzetels vandaan komen? Je hoeft het alvast niet ver te zoeken! Alphonse Gernay startte in Waregem rond 1870 als eerste in onze streek met 'tissage mecanique' en gaf zo mee de industriële revolutie vorm. De zware en grote weefsels van Gernay vonden eind 19de eeuw meteen hun weg over de hele wereld. Typisch waren 'de strepen van Gernay', die voor zonnewering, parasols en, jawel, ligzetels werden gebruikt. In 1943 werd het bedrijf slachtoffer van een geallieerde luchtaanval, nadien volgde nog een gouden naoorlogse periode.

Marc Crabeels, Dirk Decuypere en Johan Durnez gingen op zoek naar de strepen achter het Gernayverhaal en bundelden 110 jaar textiel- en familiegeschiedenis in Waregem in hun boek 'De Strepen van Gernay'.
Deze lezing is voor wie houdt van lokaal erfgoed en textielverhalen.

DONDERDAG 19 OKTOBER, van 20.00 tot 21.30
In gesprek met de finalisten van de BKRK-award #Vlechttechniek

Tijdens het WONDER-festival, kan je in Texture de ontwerpen bekijken van de finalisten van de BKRK-award #Vlechttechniek. Ben je ook benieuwd naar het verhaal áchter die ontwerpen? Kom dan luisteren naar het panelgesprek met de finalisten. Ze geven je mee waar ze hun ideeën halen en vooral hoe ze die ideeën tot tastbare wonderen van vlechttechniek weten te verwerken.
Deze lezing is voor wie houdt van hedendaags ontwerp en eeuwenoud vakmanschap.

WOENSDAG 22 NOVEMBER, van 20.00 tot 21.30
Kant in de mode. Een boeiende wandeling doorheen de tijd

Al in de 16de eeuw wist heel de wereld kant uit Vlaanderen te waarderen. Kant straalt klasse en rijkdom uit. Praalzuchtige lieden lieten zich graag portretteren in de meest schitterende en extravagante kleding. De charme van kanten kragen in schilderijen van vorsten, edelen en vooraanstaande burgerij verbaast nog steeds. Dankzij deze portretten zijn we zoveel eeuwen later getuige van de evolutie van kant in het kostuum. Martine Bruggeman neemt je graag mee doorheen deze evolutie.

Locatie

Texture
Noordstraat 25
8500 Kortrijk
België

Meer informatie

Meer info op www.texturekortrijk.be

Nieuws

Steun / partners