Enlighten me

Enlighten me is een kunstproject van textielkunstenaar Minke van de Zande. Ze heeft 3 jaar gewerkt aan de uil waarvoor een levend exemplaar - Marnix - als voorbeeld diende.

Geduld & precisie

Van de Zande heeft de veren met ongelooflijk veel geduld en precisie opgebouwd uit minieme stukjes stof, draadjes en pluisjes. De verentekening maakte ze met naaldkant waarvoor ze met de hand uit verschillende kleuren samengestelde draden draaide. Voor de 3D-geprinte poten, snavel en ogen werkte ze samen met Luximprint, een bedrijf in Wemeldinge, dat decoratieve en functionele optische kunststoffen produceert.

Uil in de nacht

Voordat je het kunstwerk gaat bekijken zie je een korte inleidende film met de roep van een uil in de nacht. Dan gaat de donkerte gefaseerd over in het licht van de opkomende zon tot op volle sterkte. Muziek en gesproken tekst sluiten perfect aan op wat er gebeurt. De volgende stap is dat je binnentreedt in een donkere ruimte waarin Minke's uil zich in volle glorie laat zien. Het is gevat in een 3D-lijst met dezelfde lichtschakeringen als in de film. De manier waarop Minke de textiele technieken - door zelfstudie verworven - gebruikt is onnavolgbaar. Je kunt het unieke project Enlighten me alleen met eigen ogen goed ervaren.

Locatie

Museum de Kantfabriek
Americaanseweg 8
5961GP Horst aan de Maas
Nederland

Meer informatie

Meer info op www.museumdekantfabriek.nl

Nieuws

Steun / partners