944 HANDEN

Eindejaarstentoonstelling Hofke van Chantraine

944 HANDEN

In de Nederlandse taal zijn er negenhonderdvierenveertig woorden die beginnen met 'hand' en een honderdtal spreekwoorden met hand als drager van betekenis.

Handen en hun verhaal, daar gaat de tentoonstelling over. Handen worden ontbloot, de palmen geopend, een leven wordt zichtbaar.

Niet alleen ogen, maar ook handen zijn de spiegel van de ziel. Ze vertellen over iemands verleden, zijn beroep, zijn karakter. Ze vormen zijn levensverhaal, zijn biografie. Handen zijn de dragers van vele handelingen, van zachtaardig tot vernielend. Handen geven en nemen, strelen en slaan, vangen en werpen, wenken en wijzen.

De tentoonstelling leest als een wandeling. Handen in de grootste verscheidenheid en diverse disciplines nemen ons bij de hand en leiden ons door heden en verleden, vroeger en nu, hier en elders. De zoektocht heeft geen eindpunt, neemt geen vaste route maar loopt kriskras en toevalligerwijs door tijd en culturen.

Naast werk van gerenommeerde hedendaagse nationale en internationale kunstenaars (o.a. Koen Vanmechelen, Frans Masereel met unieke nooit eerder getoonde aquarellen, Willem Vermandere, Luk Van Soom, Etienne Desmet, Mieke Werners, Adam Niklewicz, Fred Bervoets), komen ook het eigen erfgoed, andere culturen (o.a. uit Ghana, Ivoorkust, Congo, een unieke collectie Boeddhabeelden met de mudra-handhoudingen) en activistische kunst (Black Power, Girl Power, de Stoate Oostendenaere) aan bod.

Speciaal voor deze expo creëerden de leerlingen van de kunstafdeling (vrije beeldende kunst en beeldende vorming) van het Heilig Graf uit Turnhout een installatie, geïnspireerd op de beroemde uitspraak van Leonardo Da Vinci 'Als geest en hand niet samengaan, ontstaat er geen kunst'.

Met het gelauwerde werk van fotografe Anjès Gesink 'Vogels huilen niet' werd een duo-tentoonstelling uitgewerkt. Een meer uitgebreide selectie van haar foto's van gekwetste vogels die met een zorgende hand zijn gered, is tot eind maart te zien in het Natuurpuntmuseum te Turnhout.

Locaties:

Hofke van Chantraine, Kerkstraat 46, 2360 Oud-Turnhout, België

Openingsuren: donderdag t/m zondag van 13.30 tot 17 uur, andere dagen op afspraak. Vrije toegang.

Geleid bezoek voor groepen: reserveren via info@hofkevanchantraine.be of +32 14 47 94 94.

Natuurpuntmuseum, Graatakker 11, 2300 Turnhout, België

Voor openingsuren expo raadpleeg www.natuurpunt.be/bezoekerscentrum/natuurhuis-en-museum-turnhout.

Locatie

Hofke van Chantraine
Kerkstraat 46
2360 Oud-Turnhout
België

Meer informatie

Met steun van

Partners