20-02-2020 20 jaar Textielcollages 

20 jaar textielcollages door Marijke van Welzen

Onder het label ART2WEAR maakt Marijke van Welzen kunstzinnige kleding en accessoires. Textiel is haar passie. Het leent zich voor oneindig veel mogelijkheden tot expressie met het tactiele aspect, de flexibiliteit, het enorme scala aan kleuren en de visuele structuur. De basistechnieken heeft ze spelenderwijs van haar moeder geleerd. Als tiener maakte zij haar eigen kleding van oude gordijnen en tafellakens die haar oma geborduurd had. Grappig eigenlijk dat niemand het gek vond. Maar ja, het was begin jaren '70…

Zij volgde de lerarenopleiding Textiele werkvormen met Engels als tweede vak. Daarnaast een particuliere modeopleiding. Zij heeft 40 jaar les gegeven in het VMBO.

Sinds 2000 maakt zij textielcollages, die meestal uitmonden in jassen. Uitgangspunten kunnen zijn: sprookjes en verhalen, een land. Soms is een bepaald lapje of een kleur de aanleiding. Marijke werkt graag rond een thema. Een nieuw werk begint met het verzamelen van materialen: allerlei lapjes, applicaties, sjablonen, stempels, kraaltjes, band, kant belanden op een grote stapel. Daarna werkt zij heel intuïtief. Met behulp van vele kleine lapjes en de gekleurde naaimachine draad "tekent" zij als het ware de voorstelling. Het verhaal groeit als het ware onder haar handen, het werkt als een puzzel, soms zijn de juiste stukjes niet vinden, dan weer gaat het vanzelf.

Met haar jassen en quilts heeft zij diverse prijzen gewonnen.

Dinsdag t/m Zondag 13.00 tot 16.00 uur

Toegang gratis

www.wevershuis.nl

Locatie

Museum Het Leids Wevershuis
Middelstegracht 143, 2312 TV Leiden
NL - 2312TV Leiden
Nederland

Meer informatie

Meer info op art2wearblog.blogspot.com

Met steun van

Partners