‘Banden van de Andes’

Jubileumexpositie: Nederlandse 'Banden van de Andes' Kring en Nederlandse IKAT-Kring

Beide Kringen bestaan 25 jaar. Museum de Kantfabriek biedt bijzondere textieltechnieken een podium.

De leden van de Nederlandse IKAT-kring doen wereldwijd onderzoek naar ikattechnieken. Ikatweefsels hebben een bijzondere aantrekkingskracht. De kleuren, de vormentaal, de vele gebruiken rondom de vervaardiging en de toepassing, al deze aspecten leveren hun bijdrage aan de mysterieuze schoonheid van deze stoffen. Ikat is een techniek die al heel oud is en toegepast wordt in vele delen van de wereld. Ikat is een weeftechniek waarbij het patroon vóór het weven op de draden wordt aangebracht, door middel van afbinden. Dat afbinden kan zijn op de ketting, op de inslag of beide. 9 leden van de Nederlandse IKAT-Kring laten verschillende werken zien.

De leden van de Nederlandse 'Banden van de Andes' Kring laten zich speciaal inspireren door de weefsels uit Zuid-Amerika. De waardering voor weefsels in Peru en Bolivia is voornamelijk gebaseerd op verbluffende staaltjes van technisch kunnen en de briljante kleurschakeringen. De patronen lijken speels en decoratief. Rijen vogeltjes, aapjes, katten of mensfiguurtjes zijn boeiend om naar te kijken. Onderzoek van vooral de laatste decennia heeft aangetoond dat textiel in de Andes een veel diepere betekenis heeft dan wij eerst dachten. Textiel blijkt het uitdrukkingsmiddel bij uitstek te zijn voor het vastleggen en overbrengen van de mystieke en religieuze gedachtewereld. Dit maakt het bekijken van de weefsels nog boeiender. 14 leden van de Nederlandse 'Banden van de Andes' Kring laten verschillende werken zien.

Locatie

Museum de Kantfabtiek
Americaanseweg 8
5961GP Horst aan de Maas
Nederland

Meer informatie

 • +31 77 398 16 50
Meer info op www.museumdekantfabriek.nl

Nieuws

 • Tentoonstelling 'Zo Geleerd'

  Tentoonstelling 'Zo Geleerd'

  Kant in Vlaanderen VZW nodigt iedereen uit om deel te nemen aan de tentoonstelling 'Zo Geleerd' naar aanleiding van Erfgoeddag 2022.

 • Erfgoeddag 2021 Virtuele Tentoonstelling

  Erfgoeddag 2021 Virtuele Tentoonstelling

  Kant in Vlaanderen VZW presenteert naar aanleiding van Erfgoeddag 2021 een virtuele tentoonstelling : "Nacht ... wacht"

Steun / partners