Geschilderd met de naaimachine

Tentoonstelling

Werken van textielvirtuoos Adinka Tellegen

Hoewel haar affiniteit tot textiel altijd groot is geweest, heeft Adinka haar activiteiten op dat gebied lange tijd beperkt tot gelegenheidswerkstukken. Pas op latere leeftijd heeft ze zich er volledig aan overgegeven in het besef dat het voor haar de meest eigen manier is zich uit te drukken.

Haar doelstelling, of anders gezegd, haar verlangen is in textiel te schilderen.
De ondergrond is kaasdoek, daarop wordt de grondlaag aangebracht door middel van uitgeknipte stukjes stof in ongeveer de kleur en vorm van de afbeelding. Op deze ondergrond wordt het doek 'geschilderd', door er met de zig-zag-steek van de naaimachine in de benodigde kleuren overheen te gaan, en met behulp van tal van transparante stoffen om de nuances en schaduwen aan te brengen.
En wel zodanig dat op het eerste gezicht niet meteen duidelijk is dat het genaaid is, en vaak ook niet op het tweede. Ze werkt op basis van een foto die door haarzelf gemaakt moet zijn. Dat laatste is essentieel.
Zij streeft opzettelijk een precieze, natuurgetrouwe weergave na, waar het materiaal zich er eigenlijk niet toe leent. Het is een uitdaging dat toch voor elkaar te krijgen en een tijdrovende bezigheid, al was het maar omdat het werk voortdurend onder de naaimachine vandaan gehaald moet worden om het op afstand te kunnen beoordelen.

Locatie

Museum het Leids Wevershuis
Middelstegracht 143
2312 TV Leiden
Nederland

Meer informatie

  • +31 71 512 4061
Meer info op www.adinkatellegen.nl

Met steun van

Partners