STOFFERIG - Stof tot nadenken

Tentoonstelling

Een project van 'Artistieke Textielgroep Et Cetera'

telkens op vrijdag, zaterdag en zondag van 11 tot 17 uur

Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de artistieke textielgroep, concentreerden de leden van Et Cetera zich voor het jaarthema op de essentie van textiel: STOF, STOFFIG, STOFFERIG. Tijd om de textiele kunst van onder het stof te halen!

Textiel is zo oud als de beschaving. Al eeuwenlang maken mensen stoffen voor dagelijks gebruik: kleding, vloer- en wandtapijten, tassen, buidels, dekens, handdoeken ... maar ook stoffen voor speciale gelegenheden, in kostbare materialen en kunstig versierd. Ze worden geweven, gebreid, gevilt, genaaid, geklost ...

Het ambacht werd vaak in huiselijke kring beoefend en van de ene generatie aan de volgende doorgegeven. Bij een deugdelijke opvoeding van meisjes hoorden vaardigheden zoals borduren, naaien, breien, haken, kantklossen. Weven was vaak een mannenzaak. In de hele wereld worden dezelfde basistechnieken gebruikt, maar in andere materialen, kleuren en toepassingen volgens de plaatselijke culturen en rituelen.

Sinds de industriële revolutie zijn veel vaardigheden overgenomen door de textielindustrie. Tijdrovende technieken en ingewikkelde motieven zijn sindsdien aan de machine toevertrouwd. Zo ging er veel ambachtelijke ervaring en kennis verloren. Begin 20ste eeuw komt er in de kunstwereld tijd voor iets nieuws: ruimte voor het experiment! Het onderscheid tussen kunst en ambacht vervaagt en gerenommeerde kunstenaars verkennen de textielwereld.

In de jaren '70 komt er een stroomversnelling in de kunstambachten. Jonge textielkunstenaars experimenteren met oude en nieuwe materialen, met etnische en moderne motieven, met monumentale formaten. In die periode creëren de pioniers van Et Cetera al textielwerken. In 1992 volgt de eerste tentoonstelling van Artistieke Textielgroep Et Cetera. In de afgelopen 25 jaar zijn er leden bijgekomen en weggegaan, maar elk jaar was er weer een verfrissende tentoonstelling met heel divers werk van elke individuele kunstenaar.

Het is de grote waaier aan mogelijkheden en materialen die textielkunst zo aantrekkelijk maakt. Edele draden zoals zijde en wol worden naast synthetische en gerecycleerde vezels verwerkt. Er zijn geen grenzen aan de vindingrijkheid van de kunstenaars en aan de combinaties van technieken waaruit ze kunnen putten. Dat ondervindt elk lid van Et Cetera nu ook weer op haar persoonlijke zoektocht naar de essentie van 'stofferig'. Een zoektocht die met de bagage van vroegere verworvenheden uitmondt in een nieuw persoonlijk verhaal.

met werk van Lieve Dekeyser, Veerle Dupont, Marleen Haezebrouck, Carine Heyligen, Lieve Jacob, Gerda Standaert, Lieve Smets, Bie Vandyck en Ann Van Dyck.

Locatie

GC de Bosuil
Witherendreef 1
3090 Overijse
België

Meer info op www.textielgroepetcetera.be

Met steun van

Partners